Ha olvasol is...


Írd be az e-mail címed:

Delivered by FeedBurner

Fontos

Ha mesét nézel és nem indul, innen töltsd le ingyen a DivX7-et. Ha lassan bufferel az a szerverek túlterheltsége miatt van. Várnod kell pár percet. Különben állandóan nyomkodhatod az indulj gombot! Jó szórakozást kívánok!!!


www.idokep.hu

Felhőkép

Indafotó képek

Csak jazz

Üzenőfal

Google



Családi punnyadás google gadget:

Add to iGoogle

Családi punnyadás

↑ Grab this Headline Animator


Add to Google Reader or Homepage


RENDSZERES OLVASÓK:

Szótár


Címkék

adó (1) ajándék (9) álom (1) anyám (1) az oroszlánkirály (1) a kincses bolygó (1) babonák (1) baleset (1) bambi (1) barbi (4) buli (4) család (9) csavargás (3) csend (4) csingiling (3) csipkerózsika (1) cukrászda (1) díno (1) egyedül (1) együtt (5) éjjel (1) élet (9) elfelejtés (3) én (26) eper (1) érzés (2) eső (2) eszeveszett birodalom (1) ez (15) feed (1) fészbuk (2) film (3) flash (24) game (4) gondolat (1) gondolkozós (4) gyerek (33) gyerekek (47) gyerekjáték (2) gyerekjátékok (21) gyerekszáj (13) hableány (1) herkules (1) hétfő (1) hétvége (31) hideg (1) hiszti (1) (3) horoszkóp (1) hülye (15) idő (2) időjárással mi van (5) igéretek (1) iskola (1) itthon (19) iwiw (1) játék (5) játszótér (1) jégkorszak (1) kaja (5) karácsony (5) kép (21) kérdés (3) kívánság (1) konyha (1) kórház (3) közösség (1) mamák (2) mario (1) máv (1) megmondás (56) mese (31) mi (4) micimackó (3) mienk (1) mikulás (1) mondóka (3) munka (6) napirutin (4) nátha (3) némó (1) nyugalom (4) online (46) öröm (11) orvos (4) ovoda (6) panda (1) pénz (2) pillangó (1) pinokkió (1) pool (1) rólam (1) rosszullét (1) stressz (10) süsü (1) sütés (8) számla (1) szánkó (1) szavazás (1) szeretet (2) szilveszter (1) szilveszteri sms (1) színház (1) szörny rt (1) sztori (1) sztrájk (2) szülinap (6) tapasztalat (1) tarzan (1) tigris (3) titok (2) túlóra (2) újév (1) ünnep (6) utca (1) üzenet (1) vágy (1) vallomás (1) változás (2) van (14) város (1) vásárlás (1) vélemény (5) vicc (1) video (37) volt (1) wall e (1) zene (12)

Szilveszteri és újévi babonák

2009.12.30. 22:26 :: Bedina74

Akkor is, ha nem vagy babonás:

Egy középkori babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni, sem ételben, sem csillogó tallérokban.

- Ne feledjük, hogy tilos baromfihúst ennünk, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket.

- Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálja, a babona szerint férjhez megy a következő esztendőben.

- A gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani.

- Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy egész évben legyen a családnak kenyere.

- Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint "elszáll a haszon". Szemetet sem lehet kiönteni, mert kiöntjük a szerencsénket.

- Akinek van almafája, íme egy külföldi hagyomány: a tiroliak esküsznek rá, hogy ha a férfiak szilveszter éjszakáján meztelenül megrázzák az almafát, egész évben nem lesz gondjuk...

- A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken - ezek szerint Budapesten is - szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.

- A Dunántúl egyes részein úgynevezett tollaspogácsát sütöttek: a pogácsák közül előre kijelölték, melyik családtaghoz tartoznak, és egy-egy tollat szúrtak beléjük, majd a tollak sütés alatti sorsából következtettek az emberek sorsára. Akinek a tolla megégett, az már nem érte meg a következő tollaspogácsa-sütést.

- Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítás is, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani.

- Erdélyi hagyomány a nagyobb ünnepeken - így húsvétkor és pünkösdkor is - a tüzeskerék-engedés. Szalmával betekert kereket meggyújtottak és legurították a domboldalról. Úgy tartották, a kerék összeköti az óesztendőt az újjal.

- A bukovinai székelyek szilveszterkor hagymából jósoltak a következő évi időjárásra.

A gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla, ezek jelképezték egyenként a hónapokat.

Mindegyikbe szórt egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, ha azonban a só megmaradt a hagymalevélben, akkor szárazságra lehetett számítani.

- Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, hogy ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amibe gondosan belerejtették a papírra írt legkülönfélébb férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljött a víz felszínére, az tartalmazza a jövendőbeli nevét.

- Újév első napján nem szabad veszekedni, pörlekedni, mert így telik majd el a következő évünk.

- Kerülendő volt mosni, teregetni, varrni, fonni, ez akár a család egy tagjának halálát is hozhatja!

- Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, "elvitte az aranyvizet", és egész évben szerencsés volt.

- Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

- Szilveszterkor, éjfél előtt pár perccel gondolj három kívánságodra, és határozd meg azt, hogy körülbelül mikorra teljesüljön.

- A távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt öntsenek ki a földre – azért ne a háziak féltett perzsaszőnyegére – mielőtt a többiekkel koccintana, hogy a kedvessel egész évben együtt maradjanak.

Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor "dől a szerencse" egész évben.


6 komment

Címkék: szilveszter újév babonák

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaapagyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr711633958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakatosné Kati 2009.12.31. 00:15:37

baromfivirslit sem szabad enni?

Bedina74 · http://anyaapagyerekek.blog.hu 2009.12.31. 08:36:01

Semmi kétlábút!:D Baromfivirsli is tabu!

fabos-net · http://fabos-net.ws/ 2010.01.01. 17:08:52

Felébredtem, szilveszter reggel van. Már futottak is előttem az elmúlt időszak eseményei. Hoppá álljunk meg...

fabos-net.blog.hu/

Boldog újévet kívánok!

Bedina74 · http://anyaapagyerekek.blog.hu 2010.01.01. 18:05:55

Kösz, hogy nálam reklámozod a blogod:D
Boldog új évet!

Gali Máté · http://hetimate.blogspot.com/ 2010.01.03. 11:55:35

Nálunk idén január 1-én a fater nem engedte, hogy édesanyám mosson, mert akkor egész évben mosni fog. Ez normális? :-D
süti beállítások módosítása